Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához. Adatvédelmi Szabályzat
Termékek Menü

5+1 tulajdonság, amit érdemes megnézni egy nyomtató megvásárlása előtt!

A közelgő karácsony alkalmával, vagy a mostani meghibásodása miatt, sokan döntenek úgy, hogy nyomtatót vásárolnak. Cégek számára a nagy gyártók tudnak személyre szabott, profi ajánlatokat nyújtani az igények felmérését követően, ám ha mi otthonra szeretnénk vásárolni, bizony nekünk kell megtalálni a számunkra megfelelőt. Íme, 5+1 szempont és tulajdonság, amit figyelembe kell venni nyomtató vásárlásakor.

 

1. Hol használjuk majd a nyomtatónkat?

Elsőnek ezt kell meghatároznunk, hiszen ez alapján kizárhatunk elég sok, számunkra nem megfelelő opciót. Otthonra jellemzően egy kisebb teljesítményű, átlagos nyomtató is elegendő lehet. Mivel irodánkban valószínűleg napi szinten használjuk majd a nyomtatót és egyszerre több oldalt is nyomtatunk, sőt akár többen is használhatják így ide azért egy masszívabb, nagyobb teherbírású nyomtatót válasszunk!

Hol használjuk majd a nyomtatónkat?

2. Nyomtatott formátumok?

Az első szempontunkat alapul véve a következő, hogy milyen formátumban, méretben szeretnénk nyomtatni. Otthoni nyomtatás esetén többnyire kijelenthető, hogy általánosan az A/4-es nyomtatás a jellemző, ritkábban fotó papírra nyomtatunk képeket. A gyártók is jól tudják ezt ezért érdemes körülnézni otthonra szánt termékeik között, amelyek többsége manapság már multi funkciós. Nyomtat,scannel és fénymásol is.

Amennyiben irodában használjuk majd az új nyomtatót esetleg többen is, ott már a levél mérettől az A/4-es lapon át a nagy formátumig (A/3) minden előfordulhat, tehát ide érdemes egy nagyobb gyártó (Konica Minolta, Epson, Kyocera) termékei között válogatni, hiszen ezek a professzionális, kifejezetten irodák számára fejlesztett nyomtatók minden olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek egy iroda számára szükségesek. Több papír tálca, amelyek mérete állítható, vagy akár az eszköz is képes a lap letapogatásával felmérni milyen papír van a tálcában. Scannelhetünk,faxolhatunk,fénymásolhatunk velük. Scanneléshez mindenkinek beállíthatunk egy hálózati mappát amibe scannelhet és csak ő fér hozzá.

Egyes kis boltokban, irodákban még szükség lehet címke nyomtatókra is, amelyek kis formátumban nyomtatnak, speciális felületre.

Nyomtatott formátumok?

 

3. Nyomtatási sebesség?

A nyomtatók egyik legfontosabb tulajdonsága a nyomtatási sebesség, amit lap/percben (ppm) szoktak megadni a gyártók. A nyomtatóknál feltüntetett érték a maximális sebesség szokott lenni. Manapság, egy otthonra szánt nyomtató átlag sebessége 12-15 lap/perc, de ez persze függ attól, hogy milyen formátumot nyomtatunk (a mért sebességek mindig A/4-es méretre vonatkoznak), illetve, hogy színesben vagy fekete-fehérben nyomtatunk. Irodai eszközöknél ez az érték persze azért jóval magasabb, egyes eszközök akár 75 lap/perces sebességre is képesek.

Nyomtatási sebesség

 

4. Felbontás/nyomtatási minőség?

Bizony ez is nagyon fontos kérdés. Manapság amikor már megapixeles felbontású fényképeket készíthetünk okos telefonjainkkal, azt bizony jó, ha minél nagyobb felbontásban, részlet gazdagon tudjuk kinyomtatni. Alapvetően, ha csak normál dokumentumokat nyomtatunk, majd akkor nem fontos, hogy sok DPI felbontású nyomtatót vásároljunk, ám ha multimédiás terméket szeretnénk, ami már fotót is nyomtat, ott a „minél nagyobb, annál jobb” elvet érdemes követni. Ugyan ez elmondható irodai környezetben való használat esetén.

Felbontás?

 

5. Extrák/szolgáltatások?

Az ismertebb gyártók manapság már rengeteg plusz szolgáltatást nyújtanak nem csak céges felhasználóik számára, de az otthoni magánszemélyek számára forgalmazott termékeikhez. Érdemes figyelembe venni a szerviz lefedettséget és a termék támogatást. Ha sikerül olyan kiszerelést vásárolnunk ahol a készülék mellé még extra festék patronokat, esetleg valamilyen plusz szoftvert is kapunk, akkor érdemes azt választani. Irodai, céges viszonylatban beszélhetünk olyan plusz szolgáltatásokról, mint a teljes körű, helyszíni szerviz szolgáltatás, a távoli rendszer felügyelet (a nyomtatók egy központi szerverhez kapcsolódnak és üzenetet küldenek, ha meghibásodást észlelnek, vagy ha bizonyos szint alá csökkent a festékszint, automatikus rendelést adnak le a gyártó email címére.) Több felhasználó esetén lehetőség van kártya olvasó telepítésére is, így mindenki a saját nyomtatását kapja, meg amint odalép bármelyik a hálózathoz kapcsolódó nyomtatóhoz. Így nem kell kiválogatni az oldalakat és kevesebb festék is fogy.

 

+1. Költségek

Eddig nem vontunk markáns határvonalat a lézer és a tintasugaras nyomtatók között, mivel manapság már igen közel vannak egymáshoz, beszerzési árukban és teljesítményükben is ezek az eszközök, ám a fenntarthatóságra ez nem teljesen igaz. Otthonra, kisebb irodákba a fentiekből is látható talán, hogy érdemesebb egy tintasugaras nyomtatót választani. A festékpatronok ára, főleg egy tisztán fekete fehér, vagy csak ritkán színesen is nyomtató eszköz esetén jóval olcsóbb, mint egy fekete-fehér lézer nyomtató, tonerének ára. Abban az esetben, viszont ha többen használunk egy irodában egy nyomtatót, érdemes a lézer mellett voksolnunk, hiszen egy toner maximális terhelése több tízszerese is lehet egy tintasugaras nyomtató festékpatronjához képest. Nagy irodai gépek többsége színes lézer nyomtató, amelyek akár 50-80 ezer lapot is képesek nyomtatni egy festék tartállyal, de ezek fenntartási költsége olyan magas, hogy átlag felhasználásra nem ajánlottak.

 

Összegezve: A fentiekben összegyűjtött szempontokat figyelembe véve és átgondolva mindenki eldöntheti, hogy neki milyen nyomtató felelne meg, igaz van még pár szempont, mint például a méretek, a papírtálcák egyszeri befogadó képessége, plusz funkciók(kétoldalas nyomtatás, fénymásolás stb.) amelyeket mindenki maga kell eldöntsön szükséges e számára.Ha tudtunk választani, akkor már csak a megfelelő nyomtatókellék utánpótlásról kell gondoskodnunk. Ne költsön el több tízezer forintot feleslegesen, amikor beszerezheti szinte ugyan azokat sokkal kötlséghatékonyabban is. Tekintse meg utángyártott tintapatron, illetve utángyárott toner kínálatunkat és válassza ki a nyomtatójába legjobban illő kelléket!

Egy régebbi bejegyzésünkben megnéztük, hogy milyen előnyökkel is rendelkeznek az Epson márkájú tintapatronok. Megéri elolvasni!