Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához. Adatvédelmi Szabályzat
Termékek Menü

Tintasugaras nyomtató

Rendezés:
Nézet:
kifutott termék
403.431 Ft

Hogyan működik a tintasugaras nyomtató? 

 

A tintasugaras nyomtatók az 1980-as években kezdtek el robbanásszerűen elterjedni. Mára már szinte minden háztartásban megtalálható legalább egy nyomtató, és az valószínűleg tintasugaras technológián alapul. Az évek során a nyomtatók és a tintapatronok ára hatalmasat csökkent, ezzel is hozzájárulva az elterjedéshez. A tintasugaras technológia azt jelenti, hogy a nyomtató nagyon apró tintacseppeket juttat a papírra, hogy képet alkosson.

Ha látott már nyomtatott képet, akkor tudja, hogy:

 • A cseppek hihetetlenül kicsik, 50-60 mikron átmérőjűek.
 • A pontok nagyon pontosan helyezkednek el a papíron, akár 1440x720 dpi is lehet.
 • A pontok különböző színekben kerülhetnek a papírra, hogy fotó minőséget kaphassunk.

Ebben a cikkben leírjuk a különböző technológiájú nyomtatókat, de a tintasugarasra működésre fordítunk nagyobb figyelmet.

Milyen típusú nyomtatók találhatók meg a piacon?

Sokféle technológiájú nyomtató létezik, de ezeket kettő kategóriába szoktuk sorolni, „impact” és „non-impact”, vagyis ha, a tűfej hozzáér a papírhoz, akkor „impact”, ha pedig nem, akkor „non-impact” nyomtatóról beszélünk.

„Impact” típusú nyomtató fajták:

 • Pontmátrix: Egy tű megüti a tintába itatott szalagot, mely a papír előtt helyezkedik el, így alakítva ki a kívánt képet. Általában üzemi környezetben használják, de a nyugtanyomtatás is ilyen típusú nyomtatókkal végzik. Általában egy színben tud csak nyomtatni, ami legtöbbször fekete, vagy kék.
 • A karakter nyomtatók tulajdonképpen automatizált írógépek. Minden nyomtatni kívánt karakter és szám lenyomata helyezkedik el egy gömbön, és a kívánt karakter lenyomat hozzáütődik a tintához, majd a papírhoz, így létrehozva a kívánt nyomatot. Karakteres nyomtatáshoz kiváló, de más felhasználásra nem alkalmazható.

Ezek voltak az „impact” nyomtatók, melyek idejétmúlt, régi technológián alapulnak. Még ma is megvan a felhasználói bázisuk, de sokkal jobb, pontosabb, környezetbarátabb és olcsóbb megoldások is léteznek, melyeket gyűjtőnevükön „non-impact” nyomtatóknak nevezünk. A neve is mutatja, itt nem érintkezik semmi sem, a tintán kívül a papír lappal. Nézzük is meg a legelterjedtebb fajtáikat:

 • Tintasugaras: Szórófejek használta, hogy a tintát a papírra juttassuk, cikkünk tárgya, később tárgyaljuk ki pontosabban a működését.
 • Lézer: Száraz tinta (tonerpor), statikus elektromosság és hő felhasználásával jut a tinta a papírra.
 • Szilárd tinta: Ezek a típusú nyomtatók egy rúd alakú viasz szerű tintát tartalmaznak, melyet megolvad, rácseppen a papírra, majd megszilárdul.
 • Festék szublimációs: Nagyon érdekes nyomtatási mód, egy hosszú, átlátszó tekercset tartalmaz a nyomtató, mely lapokra hasonlít, amiken piros, kék, zöld és szürke celofán van. A nyomtatófej a hőmérsékletet használja a festék felviteléhez, a magasabb a sötét színekért, az alacsonyabb hőmérséklet a világosabb színekért felel. A hő hatására a tekercs bizonyos szakasza elpárolog, és rárakódik a papírra.
 • Termikus viasz: A festék szublimációs és a szilárd tinta technológia ötvözésére hasonlít. Egy szalagot használ, mely a CMYK színeket használja. A szalag elhalad a nyomtatófej előtt, mely rengeteg felhevített nyomtató tűt tartalmaz. A tűk felhevítik a szalagot, így a viaszos tinta rárakódik a papírra és megköt, ezzel alakítva ki a nyomatot.
 • Termikus autókróm: Itt a tinta nem a nyomtatóban található meg, hanem a papíron. Három rétege van a papírnak, cián, magenta és sárga, és minden réteg aktiválódik a különböző hőmérsékletű nyomtatófejjel. A nyomtatófej háromszor megy végig a papíron, így alakítva ki a képet. A nyomtató maga olcsó, de a hozzá való papír rendkívül drága.

Ezek közül a hihetetlen nyomtatótípusok közül, a tintasugaras a legelterjedtebb, mivel az egyik legújabb és legjobb technológiával rendelkezik. Nézzük meg közelebbről a működését.

Így működik a tintasugaras nyomtató

Mi található a tintasugaras nyomtatókban?

Az alábbi részegységekből épül fel egy átlagos tintasugaras nyomtató:

Összeszerelt nyomtatófej, amely tartalmazza:

 • Nyomtatófej: A nyomtató magja, több tűt tartalmaz, mely a tinta felvitelét oldja megoldások
 • Tintapatron: Nyomtatófajtától függően, három -féle patron kialakítási mód van:
  • Egy patronos megoldás, ahol a színes és a fekete tinta ugyanabban a patronban van
  • Két patronos megoldás, ahol a színes tinta és a fekete tinta külön patronban van
  • Négy patronos megoldás, ahol minden szín külön patronban található
 • Nyomtatófejet léptető motor: Ez a motor mozgatja a nyomtatófejet és a tintapatronokat a papíron. Van, hogy két motor található a nyomtatóban, hogy megakadályozza a felesleges mozgást, úgy, mint a vészfék az autókban.
 • Szíj: A nyomtatófejet és a mozgató motort összekötő anyag
 • Stabilizátor: A nyomtatófej egy stabilizátort használ, hogy a nyomtatás tökéletesen pontos és precíz legyen

Összeszerelt papír adagoló, amely tartalmazza:

 • Papírtartó: A legtöbb nyomtató rendelkezik papírtartóval, mely a nyomtatóban helyezkedik el, de előfordulhat, hogy a nyomtató mellett van egy adagoló rekesz.
 • Henger: A henger húzza be a papírt a tartóból.
 • Papíradagoló motor: Ez a motor hozza működésbe a hengereket.
 • Tápegység: A régebbi nyomtatóknál előfordultak külső tápegységek, de a modernebb szerkezeteknél, már be van építve.
 • Vezérlő áramkör: Be van építve a nyomtatóba, ez vezérli a bonyolult és pontos műveleteket, lefordítja az utasításokat, amit a számítógépnek küld, vagy kap.
 • Portok: Általában az USB kábelt tudjuk ide bedugni, de a régebbi modelleknél Serial portot és SCSI portot használtak.

Milyen fajtái vannak a tintasugaras nyomtatóknak?

A tintasugaras nyomtatókon belül is vannak különböző módon működő típusok. Általában kétféle módot különböztetünk meg, az egyik a „hőbuborékos”, a másik pedig a „piezokristályos” technológia.

hőbuborékos technológiát a HP és a Canon használja. Azért nevezzük így, mert a nyomtatófejben egy kis ellenállás hőt képez, amely aztán elpárologtatja a tintát, így buborékot képezve. Ahogy a buborék nő, úgy ereszti ki a tintát a nyomtató tűn keresztül. Amikor a buborék kipukkad, vákuum képződik, ami ezután a nyomtatófejbe „szívja” a tintát a patronból. Egy általános hőbuborékos nyomtatófej 300-600 nyomtató tűt tartalmaz, és az összes egyszerre tud tintát juttatni a papírra.

A piezokristályos technológiát az Epson találta fel, és használja. Egy kristály található minden nyomtató tű tartályának hátulján. A kristály kis elektromos töltéseket kap, ami miatt rezegni kezd. A kristály rezgésének irányát a töltés befolyásolja, ha befelé rezeg, akkor a tinta kifolyik a nyomtató tűn keresztül, ha kifelé rezeg, akkor tintát mozgat át a nyomtató tű tartályába.