Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához. Adatvédelmi Szabályzat
Termékek Menü

Milyen színeket használnak a monitorok?

Annak érdekében, hogy megértsük a monitorok megjelenítési képességét, fontos tisztázni legalább két alapfogalmat. Az egyik ilyen a színtér, a másik pedig a panel típusa. Előbbi esetében kétféle lehetőségről beszélünk, az RGB-ről és a CYMK-ról. A CYMK-t a nyomtatók, nyomdaképek használják, ekkor négy alapszínből kerül „kikeverésre” a végeredmény. Ez a cián, bíbor, sárga, és a kulcsszín, ami jellemzően a fekete, de lehet bármi más is. Ezzel szemben a kijelzők az RGB színtartomány alapján működnek, azaz a zöld, kék és vörös segítségével jelenítik meg a képpontokat.

monitorok színei

Egy ingatlan fotózáson készült kép nyomtatásakor ezért érdemes azt mindenképpen szem előtt tartani, hogy valamivel más lesz a nyomtatott anyag, mint amit igazából a monitoron látunk. A technológia fejlődésével ez a különbség egyre kisebb lesz várhatóan, de amíg alapjaiban nem változnak meg a rendelkezésre álló megoldások, sohasem lesz 100%-os az átfedés.

Mi a legelterjedtebb panel típus és miért az?

A profi fotósok szinte sohasem adják át a megrendelőiknek a nyers képeket, azokat mindig retusálják előbb. Ahhoz viszont, hogy a lehető legjobb végeredményt érjék el szükség van arra, hogy a monitoruk minél pontosabban adja vissza a színhűséget. Ebben játszik nagy szerepet a kijelző panelje. Ma már többféle verzió létezik, például TN, VA, OLED, de a legelterjedtebb mégis az IPS. Ezt annak köszönheti, hogy az elektródákat egy síkban építik be a gyártók, így a folyadékkristályok szinte bármilyen szögből nézve is ugyanazt a képet adják vissza. Nyilván ennél a megoldásnál is vannak különbségek (pl. mekkora a frissítési frekvencia, milyen a dinamikája, stb.), de az biztos, hogy a fotós szakma képviselői asztalán IPS monitorok foglalnak helyet.