Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához. Adatvédelmi Szabályzat
Termékek Menü

Hogyan működik a tintasugaras nyomtató?

A tintasugaras nyomtatók az 1980-as években kezdtek el robbanásszerűen elterjedni. Mára már szinte minden háztartásban megtalálható legalább egy nyomtató, és az valószínűleg tintasugaras technológián alapul. Az évek során a nyomtatók és a tintapatronok ára hatalmasat csökkent, ezzel is hozzájárulva az elterjedéshez. A tintasugaras technológia azt jelenti, hogy a nyomtató nagyon apró tintacseppeket juttat a papírra, hogy képet alkosson.

Ha látott már nyomtatott képet, akkor tudja, hogy:

 • A cseppek hihetetlenül kicsik, 50-60 mikron átmérőjűek.
 • A pontok nagyon pontosan helyezkednek el a papíron, akár 1440x720 dpi is lehet.
 • A pontok különböző színekben kerülhetnek a papírra, hogy fotó minőséget kaphassunk.

Ebben a cikkben leírjuk a különböző technológiájú nyomtatókat, de a tintasugarasra működésre fordítunk nagyobb figyelmet.

Milyen típusú nyomtatók találhatók meg a piacon?

Sokféle technológiájú nyomtató létezik, de ezeket kettő kategóriába szoktuk sorolni, „impact” és „non-impact”, vagyis ha, a tűfej hozzáér a papírhoz, akkor „impact”, ha pedig nem, akkor „non-impact” nyomtatóról beszélünk.

„Impact” típusú nyomtató fajták:

 • Pontmátrix: Egy tű megüti a tintába itatott szalagot, mely a papír előtt helyezkedik el, így alakítva ki a kívánt képet. Általában üzemi környezetben használják, de a nyugtanyomtatás is ilyen típusú nyomtatókkal végzik. Általában egy színben tud csak nyomtatni, ami legtöbbször fekete, vagy kék.
 • A karakter nyomtatók tulajdonképpen automatizált írógépek. Minden nyomtatni kívánt karakter és szám lenyomata helyezkedik el egy gömbön, és a kívánt karakter lenyomat hozzáütődik a tintához, majd a papírhoz, így létrehozva a kívánt nyomatot. Karakteres nyomtatáshoz kiváló, de más felhasználásra nem alkalmazható.

Ezek voltak az „impact” nyomtatók, melyek idejétmúlt, régi technológián alapulnak. Még ma is megvan a felhasználói bázisuk, de sokkal jobb, pontosabb, környezetbarátabb és olcsóbb megoldások is léteznek, melyeket gyűjtőnevükön „non-impact” nyomtatóknak nevezünk. A neve is mutatja, itt nem érintkezik semmi sem, a tintán kívül a papír lappal. Nézzük is meg a legelterjedtebb fajtáikat:

 • Tintasugaras: Szórófejek használta, hogy a tintát a papírra juttassuk, cikkünk tárgya, később tárgyaljuk ki pontosabban a működését.
 • Lézer: Száraz tinta (tonerpor), statikus elektromosság és hő felhasználásával jut a tinta a papírra.
 • Szilárd tinta: Ezek a típusú nyomtatók egy rúd alakú viasz szerű tintát tartalmaznak, melyet megolvad, rácseppen a papírra, majd megszilárdul.
 • Festék szublimációs: Nagyon érdekes nyomtatási mód, egy hosszú, átlátszó tekercset tartalmaz a nyomtató, mely lapokra hasonlít, amiken piros, kék, zöld és szürke celofán van. A nyomtatófej a hőmérsékletet használja a festék felviteléhez, a magasabb a sötét színekért, az alacsonyabb hőmérséklet a világosabb színekért felel. A hő hatására a tekercs bizonyos szakasza elpárolog, és rárakódik a papírra.
 • Termikus viasz: A festék szublimációs és a szilárd tinta technológia ötvözésére hasonlít. Egy szalagot használ, mely a CMYK színeket használja. A szalag elhalad a nyomtatófej előtt, mely rengeteg felhevített nyomtató tűt tartalmaz. A tűk felhevítik a szalagot, így a viaszos tinta rárakódik a papírra és megköt, ezzel alakítva ki a nyomatot.
 • Termikus autókróm: Itt a tinta nem a nyomtatóban található meg, hanem a papíron. Három rétege van a papírnak, cián, magenta és sárga, és minden réteg aktiválódik a különböző hőmérsékletű nyomtatófejjel. A nyomtatófej háromszor megy végig a papíron, így alakítva ki a képet. A nyomtató maga olcsó, de a hozzá való papír rendkívül drága.

Ezek közül a hihetetlen nyomtatótípusok közül, a tintasugaras a legelterjedtebb, mivel az egyik legújabb és legjobb technológiával rendelkezik. Nézzük meg közelebbről a működését.

Így működik a tintasugaras nyomtató

Mi található a tintasugaras nyomtatókban?

Az alábbi részegységekből épül fel egy átlagos tintasugaras nyomtató:

Összeszerelt nyomtatófej, amely tartalmazza:

 • Nyomtatófej: A nyomtató magja, több tűt tartalmaz, mely a tinta felvitelét oldja megoldások
 • Tintapatron: Nyomtatófajtától függően, három -féle patron kialakítási mód van:
  • Egy patronos megoldás, ahol a színes és a fekete tinta ugyanabban a patronban van
  • Két patronos megoldás, ahol a színes tinta és a fekete tinta külön patronban van
  • Négy patronos megoldás, ahol minden szín külön patronban található
 • Nyomtatófejet léptető motor: Ez a motor mozgatja a nyomtatófejet és a tintapatronokat a papíron. Van, hogy két motor található a nyomtatóban, hogy megakadályozza a felesleges mozgást, úgy, mint a vészfék az autókban.
 • Szíj: A nyomtatófejet és a mozgató motort összekötő anyag
 • Stabilizátor: A nyomtatófej egy stabilizátort használ, hogy a nyomtatás tökéletesen pontos és precíz legyen

Összeszerelt papír adagoló, amely tartalmazza:

 • Papírtartó: A legtöbb nyomtató rendelkezik papírtartóval, mely a nyomtatóban helyezkedik el, de előfordulhat, hogy a nyomtató mellett van egy adagoló rekesz.
 • Henger: A henger húzza be a papírt a tartóból.
 • Papíradagoló motor: Ez a motor hozza működésbe a hengereket.
 • Tápegység: A régebbi nyomtatóknál előfordultak külső tápegységek, de a modernebb szerkezeteknél, már be van építve.
 • Vezérlő áramkör: Be van építve a nyomtatóba, ez vezérli a bonyolult és pontos műveleteket, lefordítja az utasításokat, amit a számítógépnek küld, vagy kap.
 • Portok: Általában az USB kábelt tudjuk ide bedugni, de a régebbi modelleknél Serial portot és SCSI portot használtak.

Milyen fajtái vannak a tintasugaras nyomtatóknak?

A tintasugaras nyomtatókon belül is vannak különböző módon működő típusok. Általában kétféle módot különböztetünk meg, az egyik a „hőbuborékos”, a másik pedig a „piezokristályos” technológia.

A hőbuborékos technológiát a HP és a Canon használja. Azért nevezzük így, mert a nyomtatófejben egy kis ellenállás hőt képez, amely aztán elpárologtatja a tintát, így buborékot képezve. Ahogy a buborék nő, úgy ereszti ki a tintát a nyomtató tűn keresztül. Amikor a buborék kipukkad, vákuum képződik, ami ezután a nyomtatófejbe „szívja” a tintát a patronból. Egy általános hőbuborékos nyomtatófej 300-600 nyomtató tűt tartalmaz, és az összes egyszerre tud tintát juttatni a papírra.

A piezokristályos technológiát az Epson találta fel, és használja. Egy kristály található minden nyomtató tű tartályának hátulján. A kristály kis elektromos töltéseket kap, ami miatt rezegni kezd. A kristály rezgésének irányát a töltés befolyásolja, ha befelé rezeg, akkor a tinta kifolyik a nyomtató tűn keresztül, ha kifelé rezeg, akkor tintát mozgat át a nyomtató tű tartályába.

Miért vásároljon a Best-Toner-től?

A tintasugaras nyomtatás olcsó, a többi nyomtató típushoz viszonyítva. Kevesebbe kerülnek, mint a fekete-fehér lézernyomtatók, és sokkal olcsóbbak, mint a színes lézernyomtatók. Általában a gyártók a veszteségesen adják el a nyomtatóikat. De akkor, hogy lehet ennyi pénzük? A válasz, a tintapatronokban van. Sokkal drágábban vehetünk tintapatront a nyomtatónkba, mint maga a nyomtató került, és általában még ki sem ürült a tintapatron, de már nem fogadja el a nyomtató, és ezért újat kell vennünk. Szerencséjére a Best-Toner által forgalmazott utángyártott tintapatronokkal nem lesz ilyen probléma, mivel nem az eredeti gyártótól származnak. Sok fejlesztés és optimalizálás után, költséghatékonyabban tud ugyan jó minőségű nyomatokat előállítani, ha utángyártott tintapatront használ.

A textilnyomtatás nincs még annyira elterjedve, de ezen szeretnénk változtatni. Olvassa el cikkünket, mely a textilnyomtatásról szól!