Honlapunk azért használ Cookiekat, hogy fokozza az Ön által használt élményt. Honlapunk használatának folytatásával Ön hozzájárul a Cookie-k használatához. Adatvédelmi Szabályzat
Termékek Menü

A 3D nyomtatás - A jövő technológiája

Valószínűleg már Ön is hallott a 3D nyomtatásról, de nem tudja pontosan, hogy mit is takar ez a kifejezés. Milyen előnyei vannak? Mire jó? Segíthet minket majd a jövőben? Mennyire drága? Ezekre a kérdésekre fogunk most válaszolni és tisztába tesszük a fogalmakat ennél a csodálatos új technológiánál.

Hogyan is kezdődött ez a projekt?

Egészen 1980-ig kell visszamennünk az időben, amikor is elkezdték felfedezni a technológiában rejlő lehetőségeket. 1980-ban szabadalmaztatta az SLA technológiát (a térbeli modelleket fényre keményedő műgyanta alapanyagból állítjuk elő) Dr. Carl Deckard. A nyomtatási eljárás neve pedig az MIT két doktoranduszától ered, akik átalakítottak egy tintasugaras nyomtatót, hogy úgy működjön, mint a manapság használt 3D-s nyomtatók. A két doktorandusz Tim Anderson és Jim Bredt volt és később cégeket is alapítottak, melyek nevei ExOne és Z Corporation lett. Ezek után már semmi sem állhatott a technológia fejlesztésének és kutatásának útjába.

3D nyomtatás

Hogyan működik a 3D-s nyomtatás?

Még nem beszéltünk arról, hogy mire is képes egy 3D-s nyomtató. Egy ilyen nyomtató úgy alkot meg egy 3D-s tárgyat, hogy közben nem egy nagyobb munkadarabból vágja le a részeket, hanem rétegenként építi fel. Ezt nevezzük additív eljárásnak. A nyomtatás előtt azonban szükségünk van egy „tervrajzra”. Ezeket a terveket általában egy CAD programmal szokták megszerkeszteni. A 3D-s nyomtatók legtöbb esetben az STL formátumú fájlokat képesek olvasni, melyek sajátossága, hogy a térbeli testek felületét szétbontja háromszögekre és minél kisebbek, ezek a háromszögek, annál pontosabb lesz a végeredmény. Amint megszerkesztettük a tervünket jöhet a nyomtatás.

Az elkészült tervünket először beolvassa a nyomtató, majd el is kezdődik a nyomtatás. A 3D-s technológia alapja, hogy rétegekből építi fel a kívánt testet. A szokásos rétegvastagság 0.1 milliméter, így rendkívüli pontossággal, szinte minden létező geometriai testet létre tud hozni. A rétegek összekapcsolódnak, majd a munka befejeztével meg is kapjuk a tervben megszerkesztett testet. Ha a pontosság úgy kívánja, még el kell távolítani a felesleges anyagokat. Erre a tervezéskor is figyelni kell, mivel sok esetben a végeredményen már nem tudunk változtatni.

Ez lesz a jövő?

Az additív eljárással történő nyomtatás rendkívül jó megoldás, mivel sokkal kevesebb hulladék keletkezik. A 3D-s nyomtatás kiválóan alkalmas prototípus gyártásra, de ha tömeggyártásról beszélünk, akkor már nem annyira kifizetődő. Valószínűleg sokkal jobban el fognak terjedni a jövőben az ilyen szerkezetek, mivel egyre több felhasználási módot találnak ki rájuk. Az áruk is folyamatosan csökken, így már nem számít luxusnak a beszerzésük, akár már otthoni használatra is vásárolhatunk egy 3D-s nyomtatót.

Ha Ön mégis inkább a hagyományos nyomtatási megoldásoknál maradna, akkor tudjuk ajánlani a webáruházunkban megtalálható utángyártott tonereket és utángyártott tintapatronokat!

Az iratmegsemmisítés rendkívül fontos, hogy megvédhessük vállalkozásunkat az érzékeny adatok kiszivárgás alól! Olvassa el, hogy hogyan is működik!